De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de keuzes die je maakt. En dat zijn er nogal wat zo door de dag heen. We realiseren het ons vaak niet, maar we maken ontzettend veel kleine en grote beslissingen op een dag. Keuzes die op dat moment niet heel belangrijk lijken, maar die onwijs veel invloed hebben op de lange termijn.

Herken je het dat je juist moeite hebt met knopen doorhakken? Dat je snel verlamt omdat je last hebt van besluiteloosheid? Dat je eigenlijk altijd wel naar bevestiging zoekt, terwijl je niets liever wil dan simpelweg een besluit nemen? Geen zorgen. Je bent lang niet de enige. Hoe je die besluiteloosheid aanpakt? Daar gaan we je mee op weg helpen met de komende 7 tips.

Zo snel mogelijk besluiteloosheid aanpakken

Los van dat het heel vervelend voor jezelf is, is er nog een andere reden waarom je zo snel mogelijk je besluiteloosheid bij de kern moet aanpakken. Als je namelijk (vaak) te lang doet over het maken van een beslissing, dan kost dat enorm veel energie.

Onnodig, want je blijft verlamd en verzwakt over door een totale uitputting van je brein. Je vliegt namelijk continue heen en weer tussen opties, zonder een stap vooruit te zetten. Dat versterkt het effect van verlammen weer.

Je zou dus kunnen zeggen dat besluiteloosheid niet alleen leidt tot het kosten van onnodig veel energie en tijd. Je kunt het ook zien als een oplossing. De snelle beslisser is namelijk succesvoller en gelukkiger. En dat is wat je wil.

Besluiteloosheid door verlamming

Er is eigenlijk nooit kwade wil als het aankomt op besluiteloosheid. Sterker nog, het heeft niets te maken met een persoonlijkheid. Natuurlijk, de een is meer een twijfelkont dan de ander, maar besluiteloosheid kan iedereen overkomen.

Het komt vaak naar voren wanneer er sprake is van keuzestress. We willen graag altijd in charge zijn van de keuzes die we maken, maar tegelijk hebben we moeite met kiezen als er te veel opties zijn. Dubbel hè?

Al die verlamming zorgt er alleen maar voor dat we blijven hangen, nóg meer gaan twijfelen en uiteindelijk met een naar gevoel achterblijven. Ons brein is in dat opzicht de grootste zelfsaboteur die er kan zijn. Niets is zo verleidelijk als eindeloos met jezelf in discussie gaan over alle opties en de bijbehorende voor- en nadelen.

Maar niet getreurd, er is een hele goede manier om die besluiteloosheid aan te pakken. Na dit artikel heb jij alles in huis om een besluitvaardig persoon te worden. Tijd om aan de slag te gaan!

Tip #1 – Blijf bij je eerste keus

Deze ken je ongetwijfeld. Je bent een tentamen – of andere test – aan het maken en je vult direct een antwoord in. Maar hoe vaker je ernaar kijkt en hoe langer je erover nadenkt; hoe meer je begint te twijfelen. Help.

Onthoud dan deze tip: je eerste ingeving is gebaseerd op je gevoel en over het algemeen is dat de beste raadgever. We proberen in ons hoofd namelijk altijd alles maar recht te praten en te rationeren. Dat zie je vaak bij vrouwen gebeuren die onbewust een gevoel hebben dat er iets mis is, maar toch meegaan met iemand.

We willen vaak niet geloven wat ons gevoel zegt, maar beter is om daar op mee te gaan.

Heb je dus een antwoord ingevuld, maar begin je te twijfelen? Stop daarmee en blijf bij je eerste keus.

Dat geldt natuurlijk bij veel meer dingen dan alleen testen of tentamens. Als jij een beslissing moet nemen over een belangrijk onderwerp dan moet je daar natuurlijk goed over nadenken. Tegelijk is het raadzaam om eens heel goed in te checken bij jezelf en te voelen waar je intuïtie je naartoe stuurt.

Leg bijvoorbeeld eens je handen op je buik, sluit je ogen en focus je volledige aandacht op je buik. Wat voel je precies? Wat probeert je intuïtie je te vertellen? Hoe vaker je dit doet, hoe beter je gevoelens gaat herkennen en eerder erop kan aansturen.

Boeken die je helpen bij besluiteloosheid

Lezen is één van de beste manieren om van je besluiteloosheid af te komen. Het is een hele bewuste manier om aan jezelf te werken en gelukkig is het ook nog eens veel goedkoper dan een duur traject met een coach of begeleider. We zetten een aantal goede exemplaren voor je op een rijtje!

Nooit meer piekeren

De titel zegt het al: dit boek is perfect voor iedereen die eindeloos kan blijven malen en ook last heeft van veel en slecht dromen door alles wat je meemaakt. Piekeren is een hele giftige manier van het vervuilen van je brein en het helpt je totaal niet met het groeien.

Overprikkeld brein

Een van de redenen dat we snel last hebben van besluiteloosheid, is omdat we eigenlijk overprikkeld zijn. Wanneer je te veel prikkels krijgt in je brein, dan kan het ervoor zorgen dat je bevriest. Zeker als je introvert bent van jezelf dan kan de impact daarvan des te groter zijn.

In dit boek leer je omgaan met hoe je brein precies werkt en waarom je reageert zoals je doet. Hoe voorkom je dat je het gevoel hebt dat je batterij leeg is en hoe ga je jouw leven invullen zodat het echt bij jou past?

Patronen doorbreken

Het meest moeilijke, maar wel het meest belangrijke, is het doorbreken van patronen. Maar als dát je lukt. Dan is het hek van de dam. Want dan kan je letterlijk alles bereiken wat je graag wil. Het doorbreken van je patronen betekent namelijk dat je je leven opnieuw kunt gaan inrichten.

Dat alles wat jij altijd als normaal en standaard voelde, dat dat anders wordt. Maar de eerste stap is het engst, dat is ook een feit. Benieuwd naar hoe je dat doet en heb je daar hulp bij nodig? Dan is dit boek echt een absolute aanrader!

Tip #2 – Maak een beslissing binnen 30 seconden

Om je te werken aan je besluitvaardigheid, is het een goed idee om jezelf te forceren snel keuzes te maken. En vergeet niet: snelheid gaat boven perfectie. Want geloof mij, je kunt maar beter een aantal foute keuzes maken, dan géén keus maken.

Besluiteloosheid zorgt namelijk voor stilstand en dat is achteruitgang. Je kunt dus maar beter een foute keus maken en de learning daarvan omarmen. Dat is namelijk nog steeds vooruitgang. Beter dat, dan stilstaan en toekijken hoe anderen groeien.

Dan ben je namelijk een besluiteloos persoon dat ook nog eens fomo ervaart.

Goed. Een beslissing dus maken binnen een halve minuut. Klinkt eng, maar het zal je steeds gemakkelijker afgaan. Het kan op heel veel makkelijke dingen. Welke theesmaak pak je, wat kies je van de kaart, welke muziek zet je op, etc.

Maar ook grotere en moeilijkere dingen als sporten of op tijd uit bed komen.

Hier gaat je brein namelijk de sabotagepet opzetten. Jij zet gemotiveerd op tijd je wekker, maar als je wakker wordt lig je wel heeeel lekker. Het is warm, misschien ligt je partner nog wel gezellig naast je. Dan is niets zo verleidelijk als blijven liggen. Want je hebt het verdiend. En je kan het op een andere dag ook nog wel doen.

Al die gedachtes? Dat is zelfsabotage.

Beter is dus om direct wanneer je wakker wordt op te staan. Binnen 30 seconden, je moet er niet eens over na kunnen denken.

Geen mentale peptalks meer, maar keiharde actie. Dat is beste manier om besluiteloosheid aan te pakken.

En je zal zien; het duurt niet lang of het wordt een gewoonte om meteen in actie te komen wanneer je iets wil. En die mentaliteit is precies wat je nodig hebt om gelukkiger en succesvol te worden.

Dus gaat die wekker? Hup! Uit bed en gaan. Je zal zien dat je je ook veel meer voldaan zal voelen.

Tip #3 Maak keuzes op jouw beste momenten

Ben je onzeker over het maken van besluiten en twijfel je snel en veel? Dan is het aan te raden om je besluiteloosheid aan te pakken door jezelf ruimte te geven. Dat doe je simpelweg door alleen keuzes te maken op vastgestelde momenten.

Pak bijvoorbeeld moeilijke of complexere besluiten alleen beet wanneer jij je daar goed bij voelt. Is dat bijvoorbeeld tussen 9 en 11 uur in de ochtend? Dan zijn dat de momenten waarop je jezelf moet beetpakken en voor lastige dingen moet zitten.

Voordeel is dat je ook nog eens aan het begin van de dag al ingewikkelde dingen kan afstrepen. Vooral lekker als je die mailbox dan de rest van de dag niet meer hoeft te openen en lekker in een creatieve bui de rest van de dag door kan gaan.

PS: het is sowieso niet aan te raden om lastige mails of opdrachten op het einde van de dag te doen, want dan zijn we al veel meer uitgeput. Dan maak je automatisch niet meer de beste beslissing, want je gaat waarschijnlijk liever voor de makkelijkste oplossing.

Wist je dat we eigenlijk maar 2 beslissingen op een dag écht goed en weldoordacht kunnen maken?

Dat zie je vaak terug bij daytraders. Die hebben een kort piekmoment op de dag en doen vervolgens de rest van de dag niets meer. Simpelweg omdat ze weten dat ze het maximale van hun brein die dag al hebben gevraagd.

En dan is het ook goed genoeg om dat te accepteren en het daarbij te laten. Want piekeren over gemaakte beslissingen is even giftig als geen besluit nemen.

Lees verder onder de afbeelding

Besluiteloosheid aanpakken
Besluiteloosheid

Besluiteloosheid op de dag omzeilen

Dus: ga aan de slag met voor jou bepalen wat je beste uren zijn. Wanneer ben je het meest fris op de dag en wanneer voelt het voor jou verantwoord om goede besluiten te maken? Leg dat dan voor jezelf vast en ga de komende weken voor jezelf testen hoe dat is.

Moeilijke taken en/of mails pak je op in die tijd en focus je dan in de rest van de tijd ook echt op dat wat jij het leukst vindt. Zo beloon je jezelf ook direct voor de inspanning die je eerder die dag hebt geleverd.

Het kan helpen door een lijst te maken van alle taken die je die dag moet doen en die vervolgens onder te verdelen in de moeilijke en makkelijke taken. De moeilijke doe je direct in de ochtend, maar als je moeite hebt met overgaan tot actie (je besluiteloosheid wint), dan mag je ook niet met de leuke taken aan de slag.

Je kunt het een beetje zien als een soort wortel die je jezelf voorhoudt. Klinkt ergens niet heel fijn, maar het zal je verbazen hoe motiverend het werkt als jij die leuke taak op je lijstje ziet staan. Dan lijken de stomme dingen ineens niet meer zo heel moeilijk en zwaar.

Oh en een extra tip daarover: het helpt heel erg door te werken op een fijne werkplek. Maak het knus en gezellig, waar jij goed op gaat. Zorg voor lekker drinken en misschien wat fruit of eten erbij (wel gezond). Maak dus een werkplek die helemaal naar jouw smaak is. Goede spullen, tech waar je mee vooruit kan en het liefst een zo opgeruimd mogelijke plek.

Want een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.

Bonustip: besluiteloosheid in je relatie aanpakken

“Wat zullen we eten?” Is zo ongeveer de meest gestelde vraag binnen een relatie. En hoewel het heel onschuldig en simpel lijkt, is het een bewijs van besluiteloosheid en ook een sluipmoordenaar. Wat er namelijk gebeurt, is dat je onbewust continue een besluit bij de ander legt.

Jij kan daardoor veilig in afwachting blijven en je mening geven over de opties die je krijgt. Het is natuurlijk een stuk moeilijker om zelf iets te kiezen en daar ook meteen actie in te ondernemen.

Toch is dat wel waar je juist je kracht uit kan halen en waar je stappen in kunt zetten. Ga bijvoorbeeld eens iedere dag starten met een makkelijk besluit te maken. Zoiets als over het eten, of wie gaat er stofzuigen? Niet langer twijfelen of in het midden laten, maar gewoon doen.

Dat mes snijdt dan aan twee kanten. Enerzijds zal je voor jezelf groeien, want je gaat jezelf aanleren om sneller stappen te maken. Maar, en dat is even belangrijk: je relatie gaat er ook beter van worden.

Want hoe aantrekkelijk is het als je thuiskomt en je partner heeft al van alles geregeld zonder dat je daarin een mening moest hebben? Dat is heerlijk!

Jij gaat lekkerder in je vel zitten en het is ook nog eens positief voor je relatie. Win-win!

Leave a Reply

Samenwerken?

Linkbuilden, campagne voeren, of andere leuke ideeën voor samenwerkingen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.